Att göra

Att göra

Gå på cirkus

Hoppas att du har barnasinnet kvar, för i Mongoliet är cirkus mycket populärt. Akrobaterna gör dig hänförd med sin vighet och strupsången som även praktiseras av munkar, är rent ut sagt rörande. Mongolia Khadgaa eller Circus Mongolia Group heter två berömda cirkusgrupper som ofta hittar till huvudstaden. Cirkusevenemang brukar ta plats i State Departement Store vid Seoul Street och priserna varierar från 10 000 MNT- 15 000 MNT.

Djingis Khan-statyn

Det är oundvikligt att komma till Mongoliet utan att påminnas om Djingis Khan. På Sukhbaatar Square finner du ett av landets mest berömda landmärken – statyn av den store härskaren som lämnade efter sig ett rikt kulturarv. I den andra änden av torget finner du landets parlament. Bästa tiden att komma hit är på kvällen. Då fylls platsen av cykeluthyrare, torget lyses upp och under Naadam-festivalen händer det extra mycket här. Det är också nära till butiker om du skulle vilja shoppa lite.

Byn Karakorum

Söder om huvudstaden ligger en fornlämningsplats med gamla lämningar sedan 1200-talet. Mycket av resterna knyts an till Djingis Khan – den mongoliske härskaren som upprättade världens största imperium. Mongolerna är mycket stolta över denne herre som har satt deras land på kartan. Mycket av Mongoliets gamla bebyggelse revs när dåvarande Sovjetunionen stöttade landet mot Kina och industrier byggdes upp. Vid tidpunkten var man med på noterna men numera anser många av invånarna att det var ett misstag.

Nationalhistoriska museet

Om du är intresserad av mongolisk design och historia, kan du bege dig till Nationalhistoriska museet på Juulchin Street-1. Här kan du upptäcka de mest hänförda dräkterna och samtidigt få en överblick av landets kultur och utveckling genom åren. En guide rekommenderas då det ibland saknas text vid föremålen på engelska. Museet har öppet alla dagar från kl. 9.30-19.00. Inträde kostar 8000 MNT för vuxna och 10 000 MNT om du vill fotografera.

Naadam-festivalen

Under tre dagar i juli, festar man som aldrig förr i Ulan Bator. Då hålls den årliga Naadam-festivalen som hedrar urinvånarna i landet. Mat och dryck i mängder, skytte med pilbåge och hästlopp är några av aktiviteterna och det är garanterat en rolig och intressant upplevelse.

Fisketurer och friluftsliv utanför Ulan Bator

Mongoliet är ett av de bästa länderna i världen för att prova på sin fiskelycka. Invånarna själva avstår från fisk så därför är sjöar helt orörda. Vattnet är kristallklart och naturen runt om helt sagolik. Här kan du lätt hitta öringar på 70 kg som kan fångas med möss. Dock är arten fridlyst så det är catch-and-release som gäller. Andra arter som lenox går bra att ta upp och sjöarna är fulla av kräftor. Du kan boka en fiskeresa till Mongoliet via resebyråerna i Sverige eller åka till sjöar och vattendrag på egen hand. Speciellt i nordvästra Mongoliet ligger många insjöar och här åker många mongoler långfärdsskridskor bland älgar och varg. Du kan också ta dig en skidtur i västra delen av landet. I Altai finns bergstoppar som överskrider 4000 m.

Besök nomaderna

På stäpperna lever nomadfolket. Där kan du hyra hästar och smaka på traktens mat samtidigt som du köper lite av det fantastiska hantverk som görs här. Mongoliska kläder och tyger är något i särklass och kan göra den störste modeskaparen eller inredaren grön av avund.

Ett besök hos nomadfolket är nästan ett måste när du är i Mongoliet och de är mycket gästvänliga. För det mesta behövs en guide då dessa människor inte pratar engelska. Du kan arrangera detta via olika resebolag.