Shopping

Shopping

Shopping kanske inte är det första du tänker på när du hör talas om Mongoliet men visst kan du fynda här med. Nåja, om du förväntar dig stora butikskedjor som H&M eller Zara i varje gathörn, lär du nog bli besviken men det finns så mycket annat. Bl.a. kan du passa på att köpa lokala produkter med dig hem.

Mongolian Quilting Center

På 38, 39 Building, Soul Street 5 Horoolol hittar du ett riktigt guldkorn. Det är en presentbutik likaväl som en turistattraktion. Tyger, kläder, leksaker och tavlor är föremål som kan ses och du kommer att spendera dina pengar väl. Detta center är verkligen perfekt för att hitta lokala produkter som kan tas med hem som presenter eller souvenirer. Och du, förvänta dig inga mörka, svarta nyanser. Här är det färg som står i centrum.

Naran Tuul Market – Svarta Marknaden

En stor marknad att gå och botanisera i, är Naran Tuul Market på Khooroo 14. Namnet översätts med Svarta Marknaden som är en rolig beteckning.  Här samlas lokala försäljare med inhemsk mat, hantverk, gamla mynt och kläder. Bl.a. kan du hitta världens snyggaste gummistövlar eller väskor som gör att Gucci och Dior kan slänga sig i väggen. Du kan också fynda kashmirtröjor eller sjalar till vrakpriser. Priserna är överlag mycket låga och var beredd på att gå omkring i timmar. När du är trött tar du en friterad pirog eller en kumys i ett gatustånd och slår dig ner för att titta på förbipasserande. Var bara försiktig med plånboken. Ficktjuvar är ett vanligt fenomen här. Marknaden är öppen varje dag till kl. 20 utom på tisdagar då den är stängd.

Du kan gå hit till fots eller ta en taxi för 4000 MNT. Bussen är också ett alternativ men då måste du kunna läsa kyrillisk stil.

State Department Store

I detta köpcenter kan du inte bara shoppa – du kan gå på cirkus också. Men när du inte tittar på clowner och lindansare, kan du kika på resten av byggnaden som är fascinerande och lockar många turister. Köpcentret anses vara ett av landets bästa och erbjuder fin kashmir, handgjorda mattor samt souvenirer och böcker om Mongoliet. Du hittar således det mesta på samma ställe. Centret ligger på Peace Ave 44 och håller öppet till 22.

Computerland

Tre våningar fyllda med elektronik och datorer, hittar du i Computerlands köpcenter på Peace Ave. Oavsett om du behöver en nylanserad datormodell eller ett USB-minne är detta ett ställe som är värt ett besök. Öppettiderna är kl. 10-19 måndag till lördag.

Gobi Cashmere Factory Store

I det här köpcentret kommer du bli som ett barn i en godisaffär på julafton. Det är fullsmockat med lyxiga kashmirprodukter från topp till tå. Om du istället vill betala lite mindre för samma saker, ska du gå till Chinggis Ave 3. Där ligger nämligen deras outlet-butik vilket betyder att du kan köpa kashmir-plagg för en betydligt mindre summa. Man får inte vara dum!

Lhamour

I Shangri-La Center kan du köpa smink som är helt tillverkat av naturmaterial. Kroppsprodukterna är organiska och accessoarerna gjorda på djurhudar, ben eller eget hantverk. Butiken Lhamour ligger på andra våningen. Öppettider är 10-22.

Pruta eller inte pruta – det är frågan

I de flesta affärer är priserna fasta men på marknader kan man gå ner i pris. När försäljaren ger dig ett pris – gå ned en aning, kanske med 20 MNT. Reagerar hen direkt och ger dig ett pris som är lite mer än summan du givit, kan du istället gå ned rejält för att långsamt förhandla dig till det rätta priset.