Det mongoliska köket

Det mongoliska köket

Mongolisk mat är egentligen uppbyggd på tre saker – kött, animaliska fetter och mjölkprodukter. Anledningen är det extrema klimatet som gör att många grödor inte kan odlas här och därför är grönsaker en råvara man inte äter så mycket av. Maten är heller inte kryddstark även om det har många influenser från både Kina och Ryssland. Köttet grillas ofta och äts med potatis, ris eller nudlar. Förutom hästkött som man äter mycket av, erbjuds även getkött, kamelkött och nötkött. Man tar alltid hand om mjölken som blir ost eller andra livsmedel. Mongolisk mat är ganska fet och det behövs när temperaturerna kryper nedåt -40-gradersstrecket.

Några rätter och drycker du kan finna är listade nedan. Ett tips – drick aldrig vattnet. Det är rent hälsovådligt.

  • Kumys eller airak, en dryck med lätt alkoholhalt på 2-3% som är gjord på häst-eller komjölk. Hästmjölken är söt och därför tar man vara på den. Drycken påminner en del om kefir och öl i en och samma blandning.
  • Mongolisk vodka gjord på mjölk.
  • Boodog som är en helstekt get. Dess ben och senor dras ut genom halsen och detta bör du beakta om du är djurvän.
  • Buuz är en mongolisk fårkötträtt som består av dumplings med fårfärs, lök och ris inuti. De är vanliga till nyår.
  • Khuushuur, en friterad pirog med kött och lök. Den finns med lever eller vanlig färs. Khuushuur är en vanlig rätt att köpa vid gatustånd eller enklare restauranger.
  • Mongolisk barbecue. Det roliga med den här rätten är att du själv får välja ut köttet, såsen och tillbehören och se kocken knåpa ihop det på plats. Du kan alltså designa din egen mat. Ofta följer friterad potatis med, alternativt en potatissallad.

I Ulan Bator är det svårt om du skulle bli sugen på en Big Mac eller en kebab. Sådana ställen finns inte men det är också det som är charmen. Pizza och ceasarsallad kan beställas på några få restauranger. Det är inte ovanligt att bli magsjuk i Mongoliet så tänk på vilka råvaror du stoppar i dig.

Restauranger i Ulan Bator

Förutom att smaka på nomadernas mat om du är ute i Gobiöknen, kan det vara skönt att sätta sig på en restaurang med vanliga stolar och bord. Ulan Bator har inte bara mongolisk mat utan även indiskt, japanskt och kinesiskt. Här är några restauranger du kan prova på.

  • Hutong Restaurant på Olympic Street 19. Maten är asiatisk och mycket god. Är du förtjust i anka ska du definitivt gå hit. Dock kan servitörerna vara lite nonchalanta.
  • Luna Blancha på Tourist Street 19 har en blandning av europeiskt och mongoliskt. I det annars så köttälskande Mongoliet, kan du här avnjuta en billig middag eller lunch med vegetariska rätter. Kolla in den stora vita statyn utanför som ser ut som en blandning mellan en gigantisk tekopp och ett torn. Restaurangen ligger dessutom mittemot Zanabazars Museum – ett av Ulan Bators konstmuseer.
  • BD´s Mongolian Barbecue vid Baga Toiruu. Här kan du själv komponera dina egna maträtter medans du ser kocken fixa till dem. Maten kommer med mycket grönsaker vilket kan vara uppskattat i ett annars så grönsaksfattigt land.

Priser, dricks och vanor

Att äta ute är billigt i Mongoliet. På en finare restaurang kan du förvänta dig att betala ca 80-120 kr för en måltid medans du på vanliga matställen betalar 40-80 kr. Dricks brukar inte ges normalt men det börjar bli vanligare med turismens intåg. Ge därför dricks beroende på hur du blivit bemött. Restauranger stänger vanligtvis runt 21.30 så se till att äta en någorlunda tidig middag. Det är relativt ovanligt att man håller öppet tills gästerna går hem.

Mongoliet är verkligen ett speciellt land med stora kontraster. Här föder man upp både renar och kameler och när det i resten av världen anses fult att peka finger åt någon, betyder det för mongolerna ett nummer på en skala. Tummen upp är bäst, pekfingret näst bäst, långfingret halvbra, dvs en trea och lillfingret betyder att det är kasst. Så om någon frågar dig hur du mår kan du svara med ett finger.