Bra att veta

Bra att veta

Världsdel

Ulan Bator är huvudstad i republiken Mongoliet som är en del av Asien.

Tidszon i Mongoliet

Tidsskillnaden är +7 h från centrala Europa, dvs UTC+07.00

Säkerhet

Terrorhot i Mongoliet är mycket ovanliga men det finns andra aspekter du bör vara uppmärksam på. Utländska resenärer reser vanligtvis ganska säkert i landet men det händer att de blir rånade eller utsatta för andra brott. Gå därför inte ut själv i okända kvarter och ta inte med dig för många värdesaker som stora summor pengar eller pass. Väskryckningar är vanligt förekommande så du gör rätt i att bevara dina tillhörigheter på säkrare platser eller välja en väska med axelrem som du kan sätta runt halsen. I annat fall kan en penningpung under jackan vara en idé.

Trafikläget

I Mongoliet är vägarna oftast i dåligt skick med undantag från delar av storstäder som Ulan Bator. Det finns inga specifika regler för hur man får köra och detta medför att olyckor sker frekvent. Tänk också på att om du tar inrikesflyg, riskerar du att drabbas av problem eller förseningar. Mongoliets flygtrafik underhålles inte på samma sätt som västerländska flygbolag och vädret gör det hela inte bättre. Trafikskyltarna är dessutom skrivna på kyrilliska.

Sjukvård i Mongoliet

Se alltid till att vara försäkrad innan du beger dig iväg till länder som Mongoliet. Kolla med ditt hemförsäkringsskydd eller köp till en sjukförsäkring innan avresa som också inkluderar evakuering. Sjukvården i Mongoliet är inte tiptop men i Ulan Bator är den förvisso bättre än i andra städer. Vaccinering mot hepatit A+B, polio och stelkramp är bra om man ska vistas på landsbygden. I övrigt finns inga obligatoriska vaccinationer att ta hänsyn till.

Visumkrav

Från och med januari 2016 har Mongoliet återigen infört visumkrav från EU-medborgare eller medlemmar av Schengen. Visum utfärdas av mongoliska ambassaden som ligger på Svärdsvägen 25B i Danderyd. Ett mongoliskt visum kostar drygt 1000 kr.

Klimat och väderförhållanden

I Mongoliet är väderförhållanden av extrem sort. Somrarna är mycket heta och har ofta temperaturer från +35 grader till +45 grader. På vintern kan du istället förvänta dig -40 grader och detta är inte alltid självklart för turister.

Valuta

I Mongoliet är valutan Tögrög. 1 SEK= 285 MNT

Betalningsmetoder

Även om flertalet större hotell och restauranger tar emot betalkort, är det vanligast och säkrats att betala med kontanter. Det finns bankomater men inte en uppsjö av dem. I vissa fall kan du vara tvungen att ta emot pengar från Sverige via Western Union-kontor i Ulan Bator.

Viktig information

Fotografera aldrig poliser eller militär. Då kan du hamna i fängelse. Respektera buddistkloster och rör inte vid föremål som reliker eller heliga bilder. Straffen i Mongoliet är betydligt hårdare än vad vi ä vana vid och fängelserna är inte speciellt trevliga.

Ambassader

Det finns ingen svensk ambassad i Mongoliet, men en del andra EU-ambassader dit du kan vända dig om du förlorar ditt pass eller råkar ut för något. Tyska ambassaden ligger bakom National University och hjälper gärna till. Numret är: +976 11 32 3325