Ta sig runt

Ta sig runt

Från Chinggis Khaan-flygplatsen in till staden

Ulan Bators flygplats ligger 12 km sydväst om staden. För att ta dig in från flygplatsen, kan du åka taxi med något av de två listade bolagen i denna artikel. En tur kostar ca 40 000 MNT, dvs ca 135 kr. Färden tar 20 minuter. Du bör veta att köerna kan bli långa, eftersom taxi är det vanligaste transportmedlet för att ta sig in till centrum. Därför kan det vara värt att ringa i förväg och boka. Numret är +976 1900 1991. Om du istället väljer att ta bussen in till centrum, är det buss #11 som du ska leta efter. Åktiden brukar ta ca 30 minuter och bussarna går mellan kl. 06-22. Det finns än så länge inga tågförbindelser till eller från flygplatsen.

Hyra bil på flygplatsen

Det är inte rekommenderat att köra i Mongoliet som turist eller utlänning. Detta är för din egen säkerhets skull. Om du ändå vill hyra en bil, finns några internationella hyrbilsfirmor på Djingis Khan-flygplatsen som ligger precis utanför ankomsthallen. Mongoliet har sammanlagt 60 mil asfalterad väg i hela landet och större delen ligger i och runt Ulan Bator. Om du vill, kan du lägga till tjänsten för att få tillgång till privat chaufför. Det är förmodligen bättre än att köra själv. Ulan Bator har få parkeringshus och det bästa är om du har fri tillgång till parkering på hotellet. Då har du också uppsikt över bilen som annars lätt kan bli stulen.

Ta sig runt i staden

Ulan Bator har inget tunnelbanenät eller spårvagnar. Däremot går det flera stadsbussar. Att ta längre bussturer i landet rekommenderas trots allt inte. Chaufförerna är inte sällan berusade och trafikolyckor förekommer ständigt och jämt. Bussarna är heller inte särskilt bekväma och vägarna skakiga. Det som är glädjande är det låga priset. En enkelbiljett för en busstur i staden kostar ca 2 kr. Märk väl att stationerna står skrivna på kyrilliska och det är sällsynt att chaufförerna ropar ut hållplatserna. Du bör alltså veta exakt var du ska gå av.

Taxi

Att ta en taxi är mycket billigt i Ulan Bator. Starttaxan ligger på ca 4 kr. Det är förhållandevis enkelt att se skillnaden mellan en vanlig taxi och en svarttaxibil. Svarttaxibilar ser ut som vilken bil som helst och en taxibil är märkt på sidan. Dock är inte alla taxibilar utrustade med en taxameter även om flertalet har sett till att bli det. Se därför till att bestämma summan per kilometer i förväg och kolla så att chauffören nollställer den eventuella mätaren först. 800 MNT är den vanliga standardtaxan per kilometer. För att hitta en taxi är det bara att ställa sig vid trottoaren och hålla ut en arm. Undvik svarttaxibilar, speciellt efter mörkrets inbrott. Här följer två företag som har gott rykte i Ulan Bator. Båda har engelskspråkiga förare.

  • Help Cab and Tours. Priset är emellertid lite dyrare än andra bolag. Bokningsavgift kostar 1000 MNT och de första kilometrarna kostar 5000 MNT. Sedan går det ned till 1000 MNT per kilometer. Från flygplatsen i Ulan Bator kostar en resa ca 40 000 MNT.
  • Noyon Zuuch Taxi.

Turer för turister

Jodå, till och med Ulan Bator ger dig skräddarsydda guidade turer. Dock inte i form av hop on/hop off-bussar. Guiden som är en lokal invånare, hämtar dig/er istället på hotellet för att sedan ta dig/er på en guidad 6-8-timmars tur runt hela staden. Alla sevärdheter plus en shoppingstund i kashmirens Mecka står på agendan. Kostnaden ligger på ca 250 kr/person för en stadsvandring och brukar bli lite dyrare när du ska bortom stadskärnans gränser. Turerna sker på tre språk – engelska, spanska och franska. För att ta del av den guidade sträckan så är det enklaste att säga till personalen på hotellet. Då ordnar dem med resten.

Guidade rundturer ute på stäpperna eller parkerna utanför Ulan Bator är också vanligt.