Med flyg till Ulan Bator
Från Sverige går inga direktflyg till Ulan Bator utan du måste vanligtvis göra två stopp på vägen. Kommer du från Sverige kan du först ta SAS eller Lufthansa som gör ett stopp i en europeisk stad. Därifrån kan du byta till Air China som tar dig direkt till Ulan Bator. Du kan också ta SAS direkt till St. Petersburg för att åka vidare till Moskva med Aeroflots flygbolag. Därifrån tar du MIAT Airlines. MIAT och Hunnu Air är emellertid två mongoliska flygbolag som du helst inte bör åka med. Flygplanen är generellt i sämre skick och underhålles inte lika ofta. Men som sagt, det är givetvis du själv som bestämmer. Ulan Bators flygplats heter Chinggis Khan (beteckning ULN) och trafikerar flygbolag som Air China, MIAT, Hunnu Air, Air Korea och Aeroflot.
Värt att nämna är att landet har hela 80 flygplatser men dessa är främst för inrikesflyg.
Ta Transsibiriska Järnvägen – världens längsta järnväg
Om du är ute efter äventyr så är ett tips att ta den Transsibiriska järnvägen till Ulan Bator.
Den har påtalats i många böcker och filmer och vill du så kan du själv boka en biljett. Huvudlinjen går från Moskva till Vladivostok i sydöstra Ryssland men det finns ytterligare tre grenar som tar dig vidare till slutdestinationerna i Kina eller Sibirien.
- Transmongoliska järnvägen går till Peking via Mongoliet och gör ett stopp i Ulan Bator. Det skulle vara intressant för dig om du väljer att resa på det här sättet. Hela färden tar 6 dagar från Moskva till Peking och till Ulan Bator tar det ca 4 dygn.
- Manchurietjärnvägen som går till Peking via Manchuriet-provinsen.
- Bajkal-Amurjärnvägen. Detta är den sista sträckan som slutfördes 1991 och går genom hela Sibirien.
Att ta den Transsibiriska järnvägen är en spännande eskapad i sig. Du kan boka biljetten själv eller köpa en resa som specialiserar sig på denna rutt. Just den Transmongoliska järnvägen bjuder på upptäckter av Gobiöknen som du förmodligen aldrig har upplevt tidigare. Ett råd är att åka mellan maj-september innan vintrarna slår till.
Standarden på Transsibiriska Järnvägen
Kupéerna är välutrustade med kokmöjligheter och du kan även sätta dig i restaurangvagnen som byts ut efter varje landsgräns. Då kan du smaka på den tillfälliga nationens mat och uppleva en annan inredning och dekoration. Dock kan det vara dyrt här så enkel mat som te och nudlar som du kan koka på rummet, bör du handla innan avfärd.
Biljetter för Transsibiriska Järnvägen
En negativ aspekt är att du inte kan boka biljetter för hela resan om du tänker göra ett stopp på vägen. Då måste du boka separat igen på det stället du befinner dig på. God planering krävs således och impulsiva avhopp är alltså inte att rekommendera. Den första biljetten kan du boka på resebyråer hemma i Sverige eller i Moskva på Yaroslavskystationen om du tänker åka hela sträckan. En andraklassbiljett (enkel) brukar gå på ca 2000 kr till Ulan Bator från Moskva och då är det fyrabädds-kupéer som gäller. Du kan även välja förstaklassbiljetter och åka i tvåbädds-kupé. Då blir det lite dyrare. Tänk på att ha visum för alla länder som du ska igenom.
Med bil i Mongoliet
Du kan naturligtvis hyra en bil och ta dig in i Mongoliet på det sättet även om bilkörning i landet är förknippat med risktagande. Det finns hyrbilsfirmor att anlita men ta då de stora internationella bolagen som mestadels ligger vid flygplatserna. Högerregeln gäller i Mongoliet men vissa importerade bilar har ratten på höger sida. Trafiken på landsbygden är liten, bensinen svåråtkomlig och vägarna har dålig standard. Folk följer inte reglerna och olycksfallsrisken är hög.